تپش قلب چیست؟
تپش قلب زمانی است که قلب تندتر و محکمتر میزند بهطوریکه تپشهای آن را بهخوبی احساس میکنیم. بیشتر اوقات، دلیلی برای نگرانی وجود ندارد. اما گاهی اوقات تپش قلب ممکن است نشانهای از مشکل باشد.
بسیاری میگویند که تپش قلب به صورت سنگینی در قفسهٔ سینه، سر یا حتی گردن احساس میشود. گاهی اوقات احساس ضربان در سینه یا گلو وجود دارد، یا قلب ممکن است برای یک ثانیه متوقف شود یا بپرد.
آیا باید با ۱۱۵ تماس بگیرید؟
پاسخ زمانی مثبت است که شما افزونبر تپش قلب، دچار تنگی نفس، درد شدید قفسهٔ سینه، تعریق شدید و سرگیجه هستید یا احساس میکنید که هر آن احتمال دارد غش کنید. در این حالت ممکن است دچار حملهٔ قلبی شده باشید.
برای رفتن به بیمارستان خودتان رانندگی نکنید. اجازه دهید آمبولانس به شما مراجعه کند. امدادگران به محض رسیدن میتوانند درمان را آغاز کنند. زودتر از این که به تنهایی به اورژانس مراجعه کنید کمک دریافت خواهید کرد.
مقالات مرتبط:
آیا نیاز به مراجعه به پزشک دارید؟
اگر نبض شما بیش از 100 ضربه در دقیقه باشد، ورزش نکرده و تب نداشته باشید، پاسخ بله است.
همچنین در صورت داشتن موارد زیر باید به پزشک مراجعه کنید:
- تپش قلبی که در گروههای سه تایی یا بیشتر یا بهصورت مداوم رخ میدهد
- کلسترول بالا، دیابت یا فشار خون بالا (شما در معرض خطر بیماری قلبی هستید)
- تپش قلب جدید یا متفاوت
علل احتمالی تپش قلب
- استرس
- ورزش
- کافئین
- الکل
- هورمونها
هر کدام از این علل چگونه منجر به تپش قلب میشوند؟
استرس: وقتی در شرایط استرسزا قرار میگیرید، بدنتان هورمون آدرنالین ترشح میکند. این هورمون بهطور موقت ضربان قلب و تنفس شما را سریع میکند و فشار خون شما را افزایش میدهد. اگر برای مدت طولانی تحت فشار و استرس باشید، ممکن است ضربان قلب شما تندتر از حد معمول بزند یا ضربانهای اضافی را تحریک کند.
ورزش: ضربان قلب شما زمانی که سخت تمرین میکنید افزایش مییابد. بنابراین ممکن است قبل و بعد از ورزش تپش قلب را احساس کنید، اما نه در حین آن، به این دلیل که حین ورزش وقتی ضربان قلبتان بالا میرود، متوجه ضربان قلب اضافی نمیشوید. هنگامی که ورزش را متوقف میکنید، ضربان قلب دوباره کاهش مییابد، اما سطح آدرنالین شما هنوز بالا است. در آن زمان است که ممکن است احساس کنید ضربان قلبتان بیشاز اندازه سریع است.
این ممکن است علامت هشداردهنده از یک چیز جدی باشد. در صورت وجود علائم زیر با ۱۱۵ تماس بگیرید:
- تنگی نفس
- درد قفسهٔ سینه
- سبکی شدید سر
کافئین: این چیزی است که پزشکان آن را محرک مینامند و ضربان قلب را بالا میبرد. ممکن است بیش از آن چیزی که فکر میکنید در بدن خود کافئین داشته باشید. کافئین نه تنها در قهوه و چای، بلکه در موارد زیر نیز وجود دارد:
- نوشیدنیهای قهوه مانند لاته و کاپوچینو
- نوشابههای گازدار (حتی برخی از انواع غیرکولا)
- نوشیدنیهای انرژیزا
- شکلات
- برخی از داروهای سرماخوردگی بدون نسخه، اغلب در فرمولهای «غیر خوابآلود»
کافئین باعث میشود مغز شما آدرنالین ترشح کند که ضربان قلب شما را تسریع میکند. برخی از افراد نسبت به دیگران حساسیت بیشتری به کافئین دارند. اما اگر در یک روز مقدار زیادی نوشیدنی کافئیندار مصرف کردهاید و همچنین احساس خستگی و استرس میکنید، ممکن است با تپش قلب و ضربانهای زودرس اضافی مواجه شوید.
الکل: نوشیدن الکل احتمال ضربان قلب نامنظم را افزایش میدهد. شراب و مشروبات الکلی بیشتر از آبجو باعث ایجاد مشکل میشوند.
هورمونها: تغییرات هورمونی که با قاعدگی، بارداری و یائسگی همراه است میتواند باعث تپش قلب شود.
چگونه علت را بفهمیم؟
آنچه را که پیش از شروع تپش قلب اتفاق افتادهاست یادداشت کنید. یادداشتها را هنگام ملاقات با پزشک خود همراه داشته باشید.
آنها ممکن است به شما پیشنهاد کنند که یک نوار قلب (که EKG نیز نامیده میشود) انجام دهید. این تست فعالیت الکتریکی قلب و ریتم آن را نشان میدهد. این اطلاعات به پزشک شما کمک میکند تا علت را بفهمد.
داشتن ضربات اضافی و اولیه معمولاً خطرناک نیست، اما ممکن است آزاردهنده باشد و بر کیفیت زندگی برخی افراد تأثیر بگذارد. اما هنگامی که علت آن را بدانید، میتوانید اقداماتی را برای درمان انجام دهید و احساس بهتری داشته باشید.
درمان تپش قلب
تا زمانی که پزشک بیماری قلبی دیگری پیدا نکند، احتمالاً درمان برای تپش قلب را پیشنهاد نمیکند.
اگر علائم یا وضعیت شما نیاز به درمان دارد، پزشک احتمالاً یکی از این روشها را امتحان خواهد کرد:
- داروها: داروهای ضدآریتمی مانند مسدودکنندههای بتا و مسدودکنندههای کانال کلسیم نقطهٔ شروع خوبی هستند. گاهی اوقات، این داروها کارآمد نیستند و ممکن است به داروهای ضدآریتمی قویتری نیاز داشته باشید که مستقیماً روی کانالهای سدیم و پتاسیم قلب تأثیر بگذارند.
- فرسایش کاتتر: پزشک سیمهای کوچکی را از طریق رگهای پا به سمت قلب میفرستد. این کار باعث ایجاد آریتمی میشود و پزشک ناحیهٔ مورد نظر را شناسایی کرده و برای ایجاد زخم و توقف ضربان نامنظم، انرژی ارسال میکند.
- کاردیوورژن الکتریکی: پزشک به قلب شما شوک میدهد تا ریتم آن به حالت عادی برگردد.
تغییرات سبک زندگی برای جلوگیری از تپش قلب
بهترین راه برای متوقف کردن تپش قلب این است که مطمئن شوید هرگز شروع نمیشود:
- استرس را کاهش دهید. روشهای تمدد اعصاب مانند مدیتیشن، یوگا یا تنفس عمیق را امتحان کنید.
- از محرکها دوری کنید. کافئین، نیکوتین، برخی داروهای سرماخوردگی و حتی نوشیدنیهای انرژیزا میتوانند باعث نامنظم شدن ضربان قلب شوند.
- از داروهای غیرقانونی استفاده نکنید. برخی مواد مخدر مانند کوکائین و آمفتامینها میتوانند منجر به تپش قلب شوند.
منبع: