دکتر شیرین جوان‌گروه

متخصص بیماری‌های قلب و عروق

آیا کلسترول بالا باعث بیماری قلبی می‌شود؟

نویسنده: دکتر شیرین جوان‌گروه

اشتراک گذاری در whatsapp
اشتراک گذاری در telegram
اشتراک گذاری در email
اشتراک گذاری در facebook
اشتراک گذاری در print
آیا کلسترول بالا باعث بیماری قلبی می‌شود؟

آیا کلسترول بالا باعث بیماری قلبی می‌شود؟

کلسترول، ماده‌ای چربی‌مانند، در جریان خون شما در لیپوپروتئین‌هایی با چگالی بالا (HDL) و لیپوپروتئین‌هایی با چگالی کم (LDL) حرکت می‌کند:

  • HDL به‌عنوان «کلسترول خوب» شناخته می‌شود؛ زیرا کلسترول را جمع می‌کند و آن را برای دفع به کبد می‌برد.
  • LDL کلسترول را به قسمت‌هایی از بدن شما که به آن نیاز دارند حمل می‌کند. گاهی اوقات به آن “کلسترول بد” می‌گویند؛ زیرا اگر مقدار زیادی از آن در جریان خون خود داشته باشید، می‌تواند به دیوارهٔ رگ‌های شما بچسبد و در نهایت آن‌ها را مسدود کند.

شریان‌های تنگ یا مسدودشده می‌توانند از رسیدن خون به قلب، مغز یا سایر اندام‌ها جلوگیری کنند و در نتیجه منجر به سکتهٔ مغزی، حملهٔ قلبی یا حتی نارسایی قلبی شوند.

کبد تمام کلسترول موردنیاز شما را تولید می‌کند. اما مقدار زیادی کلسترول را از غذا نیز دریافت می‌کنید.

به‌طورکلی، سطوح بالای HDL و سطوح پایین LDL به کاهش خطر بیماری قلبی کمک می‌کند.

مقالات مرتبط:

 

تحقیقات در این‌باره چه می‌گوید

برای چندین دهه، تحقیقات نشان داده‌است که رژیم غذایی و کلسترول در سلامت قلب نقش دارند. تحقیقات جدیدتر نشان می‌دهد که این ارتباط ممکن است پیچیده‌تر از آن چیزی باشد که تصور می‌شد.

 

ارتباط بین کلسترول و بیماری قلبی

دستورالعمل‌های غذایی سال ۲۰۱۰ برای آمریکایی‌ها به‌طور خاص کلسترول رژیم غذایی را به کمتر از ۳۰۰ میلی‌گرم در روز محدود کرد. درحالی‌که دستورالعمل‌های غذایی ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۰ برای آمریکایی‌ها محدودیت خاصی را شامل نمی‌شود، اما همچنان به‌شدت توصیه می‌کند که تاحدامکان کلسترول غذایی کمتری بخورید. این مقاله به مطالعات و آزمایش‌هایی اشاره می‌کند که شواهدی قوی ارائه کرده‌اند مبنی بر اینکه الگوهای غذایی سالم که کلسترول پایینی را شامل می‌شوند می‌توانند خطر بیماری قلبی را در بزرگسالان کاهش دهند.

مطالعه‌ای هشت‌هفته‌ای و منتشرشده در سال ۲۰۱۶ بیان کرد که افزایش LDL یک عامل خطر برای بیماری قلبی است و اسیدهای چرب رژیم غذایی نقش مهمی در ایجاد بیماری قلبی دارند. محققان دریافتند که ایجاد تغییرات جزئی در رژیم غذایی (در این مورد، جایگزینی چند غذای مصرف‌شده به‌طورمنظم با جایگزین‌های باکیفیت و بهتر چربی) باعث کاهش کلسترول شده و به‌طور بالقوه می‌تواند خطر ابتلا به بیماری قلبی را در آینده کاهش دهد.

 

محققان سؤالاتی را مطرح کردند

تحقیقات جدیدتر نقش کلسترول را در ایجاد بیماری قلبی زیر سؤال می‌برد.

یک بررسی سیستماتیک منتشرشده در سال ۲۰۱۶ نشان داد که افراد بالای ۶۰ سال که کلسترول LDL بالا دارند به‌اندازهٔ افراد با LDL پایین عمر طولانی یا بیشتر دارند. محققان پیشنهاد می‌کنند که دستورالعمل‌های پیشگیری از بیماری قلبی در سالمندان مورد ارزیابی مجدد قرار گیرد.

شایان ذکر است که این بررسی دارای محدودیت‌هایی است. این تیم، مطالعاتی را تنها از یک پایگاه داده و فقط آن‌هایی را که به زبان انگلیسی منتشر شده بودند، انتخاب کردند. این بررسی به سطوح کلسترول HDL، سایر عوامل سلامت یا شیوهٔ زندگی، یا استفاده از داروهای کاهش‌دهندهٔ کلسترول توجه نکرد.

 

منابع کلسترول در رژیم غذایی شما

تحقیقات بیشتری در مورد کلسترول، به‌ویژه کلسترول رژیم غذایی باید انجام شود. بااین‌حال، واضح است که رژیم غذایی نقش مهمی در سلامت قلب و سلامت کلی دارد.

 

چربی‌های ترانس و چربی‌های اشباع

چربی‌های ترانس باعث افزایش کلسترول LDL و کاهش کلسترول HDL می‌شوند. به گفتهٔ انجمن قلب آمریکا، هر دوی این تغییرات با افزایش خطر بیماری قلبی مرتبط هستند. چربی‌های ترانس نیز هیچ ارزش غذایی‌ای ندارند.

روغن‌های نیمه‌هیدروژنه (PHOs) منبع اصلی چربی ترانس در رژیم غذایی ما هستند. آن‌ها در بسیاری از انواع غذاهای فراوری‌شده یافت می‌شوند.

در سال ۲۰۱۸، سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) تصمیم نهایی را گرفت که PHOها برای مصرف انسان ایمن نیستند. آن‌ها در حال حاضر از موجودی غذایی ما به‌تدریج در حال حذف شدن‌اند. درعین‌حال، سعی کنید از غذاهایی که PHO یا چربی‌های ترانس روی برچسب آن‌ها ذکر شده‌است خودداری کنید.

چربی‌های اشباع یکی دیگر از منابع کلسترول LDL هستند و باید به مقدار کم مصرف شوند. غذاهای حاوی چربی‌های اشباع عبارت‌اند از:

  • شیرینی‌ها مانند دونات، کیک و کلوچه
  • گوشت قرمز، گوشت چرب و گوشت بسیار فراوری‌شده
  • روغن قنادی، گوشت خوک، پیه
  • بسیاری از غذاهای سرخ‌شده
  • محصولات لبنی پرچرب مانند شیر، کره، پنیر و خامه

 

این غذاهای پرکلسترول در کنار غذاهای فراوری‌شده و فست‌فودها می‌توانند به افزایش وزن و چاقی منجر شوند. اضافه‌وزن یا چاقی خطر ابتلا به بیماری قلبی و همچنین سایر بیماری‌ها را افزایش می‌دهد.

 

 

گزینه‌های سالم‌تر

این غذاها ممکن است به کاهش LDL، افزایش HDL و مدیریت وزن شما کمک کنند:

  • جودوسر و سبوس جو دوسر
  • جو و سایر غلات کامل
  • لوبیا و عدس از جمله لوبیا سفید، قرمز، نخود آشی و لوبیا چشم‌بلبلی
  • آجیل، از جمله گردو، بادام‌زمینی و بادام درختی
  • مرکبات، سیب، توت‌فرنگی و انگور
  • بامیه و بادمجان
  • سویا
  • ماهی‌های چرب مانند ساردین، ماهی خال‌مخالی و سالمون
  • روغن زیتون

 

نکات آشپزی سالم

  • به‌جای کره، شورتنینگ یا گوشت خوک از روغن کانولا، آفتاب‌گردان یا گلرنگ استفاده کنید.
  • به‌جای سرخ‌کردن از گریل، کبابی یا پختن استفاده کنید.
  • چربی گوشت و پوست مرغ را جدا کنید.
  • از یک توری برای تخلیهٔ چربی گوشت و مرغ پخته‌شده در فر استفاده کنید.

 

 

منبع: