اثرات سیگار روی قلب چیست؟
به گفتهٔ انجمن قلب آمریکا (AHA) بیماریهای ناشی از سیگار کشیدن، سالانه باعث مرگ بیش از ۴۴۰۰۰۰ نفر در ایالات متحده میشوند. بیشتر سیگاریهای جدید کودکان و نوجواناناند. افراد سیگاری در معرض خطر بالای ابتلا به بیماری ریوی از جمله سرطان ریه و آمفیزم هستند. همچنین خطر ابتلا به بیماری قلبی و سکتهٔ مغزی در آنها بسیار بالاست.
حقایقی در مورد سیگار کشیدن و بیماری قلبی
- از هر ۵ مرگ ناشی از سیگار کشیدن، یک مورد به دلیل بیماری قلبی است.
- زنان بالای ۳۵ سال که سیگار میکشند و قرصهای ضدبارداری مصرف میکنند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری قلبی یا سکتهٔ مغزیاند.
- افراد سیگاری ۲ تا ۴ برابر بیشتر از افراد غیرسیگاری در معرض ابتلا به بیماری قلبیاند.
- سیگار کشیدن خطر سکتهٔ مغزی را دو برابر میکند.
سیگار کشیدن چگونه قلب و عروق خونی را تغییر میدهد؟
سیگار کشیدن:
- باعث افزایش آنی و طولانیمدت فشارخون میشود.
- باعث افزایش آنی و طولانیمدت ضربان قلب میشود.
- خون جریانیافته از قلب را کاهش میدهد.
- میزان اکسیژنی را که به بافتهای بدن میرسد کاهش میدهد.
- خطر لختههای خونی را افزایش میدهد.
- به عروق خونی آسیب میرساند.
- خطر سکتهٔ مغزی (کاهش جریان خون به مغز) را دو برابر میکند.
سیگار کشیدن با افسردگی و استرس نیز مرتبط است.
مقالات مرتبط:
خطرات دود دست دوم چیست؟
به گفتهٔ مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری آمریکا سالانه حدود ۳۴۰۰۰ نفر از افراد غیرسیگاری به دلیل قرار گرفتن در معرض دود تنباکو بر اثر بیماری قلبی جان خود را از دست میدهند. دود دست دوم دودی است که توسط افراد سیگاری بازدم میشود. دود دست دوم همچنین شامل دود ناشی از سوزاندن سیگار روشن، سیگار برگ یا پیپ نیز میشود.
قرار گرفتن در معرض دود، خطراتی را برای زنان باردار، نوزادان و کودکان خردسال ایجاد میکند. کودکان و نوزادانی که در معرض دود تنباکو قرار میگیرند بیشتر در معرض عفونت گوش، آسم و سندرم مرگ ناگهانی نوزاد (SIDS) هستند.
علائم زیر ممکن است ناشی از قرار گرفتن در معرض دود سیگار باشند:
- سوزش چشم، بینی و گلو
- سرفه کردن
- خلط بیشازحد (مخاط در مجاری هوایی)
- ناراحتی قفسهٔ سینه ناشی از سوزش ریه
- درد قفسهٔ سینه
- برونشیت
علائم دود دستدوم ممکن است به سایر بیماریها و مشکلات پزشکی شبیه باشند؛ بنابراین برای تشخیص بیماری همواره به پزشک مراجعه کنید.
سیگار کشیدن و بیماری قلبی
سیگار کشیدن در کنار کلسترول بالا، فشارخون بالا، نداشتن فعالیت بدنی، چاقی و دیابت، بهعنوان عامل اصلی خطر ابتلا به بیماری قلبی در صدر فهرست قرار دارد. در واقع سیگار کشیدن تنها عامل مرگ زودرس در ایالات متحده است که بهراحتی میتوان از آن پیشگیری کرد.
چرا سیگار کشیدن را ترک کنیم؟
به گفتهٔ انجمن قلب آمریکا، ترک سیگار خطر ابتلا به بیماری قلبی، خطر حملات قلبی مکرر و مرگ ناشی از بیماری قلبی را به نصف کاهش میدهد. تحقیقات همچنین نشان میدهد که ترک سیگار اهمیت بسزایی در مدیریت بسیاری از عوامل دخیل در حملهٔ قلبی دارد. این عوامل شامل تصلب شرایین، لختههای خونی و ضربان غیرطبیعی قلب میشود.
برای موفقیت در ترک سیگار، باید از نظر ذهنی آماده و تا اندازهای به دور از استرس باشید. از نظر جسمی باید متعهد به ورزش روزانه و خواب کافی باشید. فردی که سعی در ترک سیگار دارد باید بر ۲ مانع غلبه کند: یکی اعتیاد بدن به نیکوتین و دیگری عادت. مؤسسهٔ ملی سرطان، نکات زیر را برای کمک به ترک استفاده از محصولات تنباکو پیشنهاد میکند:
- به این فکر کنید که چرا میخواهید سیگار کشیدن را ترک کنید.
- زمانی بدون استرس را برای ترک سیگار انتخاب کنید.
- از خانواده، دوستان و همکاران خود درخواست حمایت و تشویق کنید.
- برای کاهش استرس و بهبود سلامت خود، هر روز ورزش کنید یا فعالیتی بدنی را انجام دهید.
- استراحت کافی داشته باشید.
- رژیم غذایی متعادلی را انتخاب کنید.
- به یک برنامهٔ ترک سیگار یا گروه حمایتی دیگر بپیوندید.
- فعالیتهای سیگار کشیدن خود را متوقف کرده و آنها را با فعالیتهای سالمتر جایگزین کنید.
در برخی موارد، محصولات جایگزین نیکوتین میتوانند به ترک عادت سیگار کشیدن کمک کنند. محصولات جایگزین نیکوتین همچنان به افراد سیگاری نیکوتین میدهند تا میل شدید آنها به نیکوتین ارضا شود. با این حال، این محصولات حاوی قطران و گازهای سمیای که سیگار منتشر میکند نیستند. زنان باردار یا شیرده و افراد مبتلا به سایر بیماریهای پزشکی باید پیش از استفاده از محصولات جایگزین نیکوتین با پزشک خود مشورت کنند. چند نمونه از این محصولات عبارتاند از:
- آدامس نیکوتین. آدامسی بدون نسخه که مقدار کمی از نیکوتین را آزاد میکند تا به کاهش علائم ترک نیکوتین کمک کند.
- چسب نیکوتین. چسبی بدون نسخه که یک بار در روز بر روی قسمت فوقانی بدن قرار داده میشود و دوز ثابتی از نیکوتین را آزاد میکند تا به کاهش میل به سیگار کمک کند.
- افشانهٔ تنفسی نیکوتین یا اسپری بینی. یک محصولِ تجویزیِ جایگزینِ نیکوتین که برای کمک به کاهش علائم ترک، مقداری نیکوتین آزاد میکند (پیش از استفاده به تأیید پزشک نیاز است).
داروهایی برای کمک به ترک سیگار
- بوپروپیون. این دارو گزینهای غیرنیکوتینی برای کمک به افراد جهت ترک سیگار است و توسط سازمان غذا و داروی آمریکا تأیید شدهاست. نشان داده شدهاست که بوپروپیون که به شکل قرص برای افرادی که قصد ترک سیگار را دارند عرضه میشود، فرستندههای خلقوخوی مرتبط با اعتیاد را در مغز تغییر میدهد. بوپروپیون باید توسط پزشک تجویز شود و ممکن است برای همهکس مناسب نباشد. برای اطلاعات بیشتر در اینباره از پزشک خود سؤال کنید.
- وارنیکلین. این دارو نیز قرصی غیرنیکوتینی برای کمک به ترک سیگار است و توسط سازمان غذا و داروی آمریکا تأیید شدهاست. وارنیکلین گیرندههای نیکوتین در مغز را هدف قرار میدهد، بدین نحو که به گیرندهها میچسبد و از رسیدن نیکوتین به آنها جلوگیری میکند. این امر میل به نیکوتین را کاهش میدهد. وارنیکلین ممکن است برای همهکس مناسب نباشد.
منبع: