آیا بیماری لثه خطر ابتلا به بیماری قلبی را افزایش میدهد؟
اخیراً دندانپزشکان، محققان و پزشکان شروع به بررسی ارتباط بین سلامت دهان و دندان و سلامت کلی کردهاند. یکی از زمینههایی که روی آن تمرکز کردهاند، ارتباط بین بیماری لثه و بیماری قلبی است.
بیماری لثه که بیماری پریودنتال نیز نامیده میشود، به معنای التهاب لثه است و میتواند منجر به تخریب لثهها، دندانها و بافتهای استخوانیای شود که دندانها را در جای خود نگه میدارند. بیماری قلبی به مجموعهٔ وسیعی از شرایط از جمله حملهٔ قلبی و سکته اشاره دارد. بیماری قلبی در اثر باریک شدن یا انسداد رگهای خونی مهم ایجاد میشود.
ادامهٔ نوشتار را بخوانید تا در مورد چگونگی ارتباط این دو بیماری و روشهای کاهش خطر بیشتر بدانید.
نتیجهٔ پژوهشها چه بود؟
برخی از تحقیقات اخیر ارتباط بین بیماری لثه و بیماری قلبی را نشان میدهد. در مطالعهای در سال 2014، محققان افرادی را که هم بیماری لثه و هم بیماری قلبی داشتند بررسی کردند. آنها دریافتند افرادی که مراقبت کافی برای بیماری لثهٔ خود دریافت کردهاند، هزینههای مراقبت قلبی عروقیشان 10 تا 40 درصد کمتر از افرادی است که از مراقبتهای دهانی مناسب برخوردار نیستند. این یافتهها از این ایده که سلامت لثه بر سلامت قلب تأثیر میگذارد حمایت میکند.
نویسندگانِ مقالهٔ مروری اخیر نیز چندین مطالعه را ارزیابی کردند و به این نتیجه رسیدند که بین این دو بیماری ارتباط وجود دارد. آنها دریافتند که بیماری لثه خطر ابتلا به بیماری قلبی را تا حدود 20 درصد افزایش میدهد. آنها همچنین به این نتیجه رسیدند که تحقیقات باکیفیت بیشتری موردنیاز است.
باتوجه به این شواهد، انجمن دندانپزشکی و انجمن قلب آمریکا ارتباط بین بیماری لثه و بیماری قلبی را تأیید کردهاند. بیماری لثه ممکن است خطر بیماری قلبی را افزایش دهد؛ زیرا التهاب لثه و باکتریها ممکن است در نهایت منجر به باریک شدن شریانهای مهم شود.
مقالات مرتبط:
بیماریهای لثه و سایر بیماریها
بیماری لثه و سلامت دهان ممکن است با بیماریهای دیگری نیز مرتبط باشد، مانند:
- پوکی استخوان: برخی تحقیقات نشان میدهد که تراکم استخوانِ کمتر منجر به ازدستدادن استخوان در فک میشود و در نهایت به دلیل ضعیفشدن استخوان زیرین ممکن است دندان از بین برود.
- بیماریهای تنفسی: باکتریهای موجود در دهان میتوانند به سمت ریهها حرکت کنند و باعث عفونتهایی مانند ذاتالریه شوند. این در افراد مبتلا به بیماری پریودنتال رایجتر است.
- سرطان: برخی تحقیقات نشان میدهد که بیماری لثه ممکن است خطر ابتلا به انواع خاصی از سرطان مانند سرطان کلیه، پانکراس و خون را افزایش دهد. تحقیق بیشتری در این حوزه موردنیاز است.
- آرتریت روماتوئید (RA): تحقیقات اولیه ارتباط بین آرتریت روماتوئید و بیماری لثه را نشان میدهد. بااینحال، تحقیقات بیشتری لازم است.
بیماریهای دیگری نیز وجود دارند که ممکن است خطر ابتلا به بیماری لثه را افزایش دهند. تحقیقات نشان میدهد که افراد مبتلا به دیابت در معرض افزایش خطر ابتلا به بیماری لثه هستند. این احتمالاً به دلیل افزایش التهاب و بهطورکلی خطر بیشتر عفونت است. اگر دیابت خود را مدیریت کنید این احتمالات کاهش مییابد.
زنان باردار نیز به دلیل تغییرات هورمونی و افزایش جریان خون در معرض خطر ابتلا به بیماری لثه هستند.
علائم بیماری لثه
مراجعهٔ منظم به دندانپزشک میتواند به تشخیص زودهنگام و درمان بیماری لثه کمک کند. همچنین در صورت داشتن علائم بیماری لثه باید به دندانپزشک خود اطلاع دهید. این علائم عبارتاند از:
- بوی بد مداوم
- لثههای متورم و قرمز
- لثههای حساسی که بهراحتی خونریزی میکنند
- درد هنگام جویدن
- دندانهای بسیار حساس
- عقب رفتن لثه یا دندان فرورفته
- لق شدن دندان یا تغییر در طرز قرارگیری دندانها روی هم
داشتن تنها یک یا چند مورد از این علائم به این معنی نیست که بیماری لثه دارید. دندانپزشک با بررسی شدت و مدت علائم شما تشخیص رسمی میدهد. او همچنین دندانها و سابقهٔ پزشکی شما را بررسی میکند. در طول ویزیت، دندانپزشک ممکن است:
- لثههای شما را با خطکشی کوچک اندازه بگیرد تا عمق پاکت را بررسی کند.
- لثههای شما را از نظر علائم التهاب و تجمع پلاک ارزیابی کند.
- از استخوان زیرین فک رادیوگرافی بگیرد تا ازدستدادن استخوان را بررسی کند.
- دندانهای حساس را از نظر عقبنشینی لثه بررسی کند.
علائم بیماری قلبی
اگر پزشک مشکوک به بیماری قلبی باشد، بر اساس سابقهٔ پزشکی، شدت و مدت علائم و نتایج معاینهٔ فیزیکی تشخیص میدهد. موارد زیر علائم شایع بیماری قلبی هستند:
- درد قفسهٔ سینه که بهعنوان آنژین نیز شناخته میشود و ناشی از عدم دریافت اکسیژن کافی در قلب است
- آریتمی که بهعنوان ضربان قلب نامنظم نیز شناخته میشود
- تنگی نفس
- خستگی ناگهانی
- سرگیجه و سبکی سر
- گیجی ناگهانی یا اختلال در تفکر
- تجمع بیشاز حد مایع که بهعنوان ادم شناخته میشود
- حملهٔ قلبی
پزشک همچنین خون شما را ارزیابی میکند و عوامل خطر بیماری قلبی مانند سابقهٔ خانوادگی و وزن بدن را بررسی میکند. او میتواند با آزمایشهای زیر تشخیص بیماری قلبی را تأیید کند:
- EKG برای ثبت فعالیت الکتریکی قلب
- اشعهٔ ایکس قفسهٔ سینه برای به تصویر کشیدن قلب و سایر اندامهای قفسهٔ سینه
- آزمایش خون برای ارزیابی سطح پروتئینها، لیپیدها و گلوکز
- تست استرس برای ثبت تغییرات غیرطبیعی در ضربان قلب و تنفس شما در طول ورزش
چشمانداز چیست؟
تحقیقات نشان میدهد که بین بیماری لثه و بیماری قلبی ارتباط وجود دارد. تجمع باکتری و التهاب در حفرهٔ دهان در نهایت منجر به باریک شدن و انسداد عروق خونی میشود. بااینحال، تحقیقات بیشتری برای درک بهتر این ارتباط موردنیاز است.
چگونه از بیماری لثه پیشگیری کنیم؟
بسیاری از عادات در سبک زندگی سالم وجود دارد که میتوانید از آنها برای حفظ بهداشت دهان و دندان و کاهش خطر ابتلا به بیماریهای لثه و قلبی استفاده کنید.
- دندانها و زبان خود را حداقل دو بار در روز با خمیردندان حاوی فلوراید مسواک بزنید. از دندانپزشک خود بخواهید روش صحیح مسواکزدن را به شما نشان دهد.
- حداقل یکبار در روز بین دندانها و لثههای خود را نخ دندان بکشید.
- بهطور مرتب از دهانشویه استفاده کنید.
- فقط از محصولات تمیزکنندهٔ دندانی استفاده کنید که مهر تأیید دارند.
- از کشیدن سیگار یا جویدن تنباکو خودداری کنید.
- آب حاوی فلوراید بنوشید.
- رژیم غذایی سرشار از سبزیجات، غذاهای پرفیبر، میوههای کمقند و پروتئینهای گیاهی داشته باشید.
- سطوح سالم قند خون را حفظ کنید، بهویژه اگر دیابت دارید.
- دو بار در سال برای تمیزکردن و معاینه به دندانپزشک مراجعه کنید.
- مراقب علائم اولیهٔ بیماری لثه، مانند خونریزی لثه و بوی بد دائمی در دهان باشید. اگر هر یک از این علائم را دارید به دندانپزشک خود اطلاع دهید.
منبع: