دکتر شیرین جوان‌گروه

متخصص بیماری‌های قلب و عروق

آیا مصرف قهوه خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را کاهش می‌دهد؟

نویسنده: دکتر شیرین جوان‌گروه

اشتراک گذاری در whatsapp
اشتراک گذاری در telegram
اشتراک گذاری در email
اشتراک گذاری در facebook
اشتراک گذاری در print

مصرف متوسط کافئین ممکن است از سلامت قلب محافظت کرده و خطر ابتلا به بیماری‌های متابولیک را کاهش دهد.

تحقیقات جدید نشان می‌دهد که مصرف سه فنجان قهوه یا 200 تا 300 میلی‌گرم کافئین در روز ممکن است خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی متابولیک را در مقایسه با مصرف کم یا بدون مصرف کاهش دهد.

کافئین ممکن است سلامت قلب و عروق را با کاهش التهاب بهبود بخشد، اما کافئین اضافی با عوارض جانبی منفی همراه است.

راه‌های دیگری نیز برای حمایت از سلامت متابولیک قلبی وجود دارد، مانند تمرکز بر ورزش و بهبود کیفیت خواب.

چند بیماری قلبی متابولیک زمانی رخ می‌دهد که دو یا چند بیماری مرتبط با سلامت قلبی عروقی یا متابولیک وجود داشته باشد، از جمله دیابت نوع 2، بیماری عروق کرونر قلب و سکته.

با بالارفتن سن جمعیت جهان، افزایش چند بیماری قلبی متابولیک منبع مورداعتماد به یک موضوع مبرم بهداشت عمومی تبدیل شده است.

درحالی‌که تحقیقات قبلی اثرات محافظتی قهوه، چای و کافئین را در برابر این بیماری‌ها به‌صورت جداگانه برجسته کرده است، تأثیر آنها بر ایجاد چند بیماری قلبی متابولیک تا حد زیادی ناشناخته مانده است.

اکنون، یک مطالعه جدید بزرگ نشان می‌دهد که مصرف متوسط قهوه و کافئین ممکن است خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی متابولیک متعدد را در بزرگسالان سالم در مقایسه با مصرف کم یا بدون مصرف کاهش دهد.

این یافته‌ها قبل از چاپ در مجله Clinical Endocrinology & Metabolism به‌صورت آنلاین منتشر شد.

 

 

بررسی اثرات قهوه، چای بر سلامت متابولیک قلب

این مطالعه مشاهده‌ای چگونگی تأثیر مصرف قهوه، چای و کافئین بر سلامت قلبی متابولیک را بررسی کرد.

محققان از داده‌های Biobank بریتانیا استفاده کردند که شامل اطلاعات رژیم غذایی و سلامت بیش از 500000 ساکن بریتانیا در رده سنی 40 تا 69 است.

آنها بر روی شرکت‌کنندگانی متمرکز شدند که حداقل یک پرسش‌نامه رژیم غذایی را تکمیل کرده بودند، به‌استثنای افرادی که دارای شرایط قلبی متابولیک قبلی یا داده‌های ناقص در مورد مصرف قهوه یا چای بودند.

تحلیل نهایی مصرف کافئین 172315 شرکت کننده و مصرف قهوه و چای 188091 شرکت کننده را مورد بررسی قرار داد. محققان بین گزینه‌های معمولی و بدون کافئین تفاوت قائل شدند و میزان مصرف معمول شرکت‌کنندگان را با میانگین‌گیری پاسخ‌های آنها از پرسشنامه‌های رژیم غذایی متعدد تخمین زدند.

شرکت‌کنندگان بر اساس میانگین تخمینی مصرف قهوه و چای (0، 1، 2، 3، 4، 5 یا بیشتر نوشیدنی در روز) و کل مصرف کافئین در روز بر حسب میلی گرم (میلی گرم) از قهوه و چای معمولی، دسته بندی شدند. از 0 تا 100 میلی گرم در روز تا بیش از 400 میلی گرم در روز.

این مطالعه همچنین 168 متابولیت – مواد تولید شده در طول متابولیسم – را برای شناسایی موارد مرتبط با مصرف قهوه، چای و کافئین و موارد جدید چند بیماری قلبی متابولیک در میان زیرمجموعه‌های بزرگی از شرکت‌کنندگان تجزیه و تحلیل کرد.

 

چند بیماری قلبی متابولیک جدید به‌عنوان ایجاد حداقل دو مورد از شرایط زیر تعریف شد:

  • دیابت نوع 2
  • بیماری عروق کرونر قلب
  • سکته
  • قهوه، چای ممکن است خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و متابولیک را کاهش دهد

 

طی یک دوره پیگیری متوسط 11.7 ساله، کمتر از 1٪ از شرکت‌کنندگان دچار چند بیماری قلبی متابولیک شدند.

بر اساس دریافت اولیه کافئین، 135844 شرکت‌کننده (83/78 درصد) بیش از 100 میلی‌گرم در روز مصرف کردند که بیشتر آنها (10/96 درصد) کمتر از 400 میلی‌گرم در روز مصرف کردند.

محققان مشاهده کردند که مصرف قهوه و کافئین در سطوح تخمینی متوسط با کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی متابولیک متعدد مرتبط است.

به طور خاص، مصرف سه فنجان 8 اونس قهوه یا 200 تا 300 میلی گرم کافئین در روز به ترتیب با 48.1٪ یا 40.7٪ کمتر خطر ابتلا به چند بیماری قلبی متابولیک در مقایسه با افراد غیر مصرف کننده یا کسانی که کمتر از 100 میلی گرم کافئین دریافت می‌کنند، همراه بود.

محققان همچنین 81 تا 97 متابولیت مرتبط با مصرف قهوه، چای و کافئین را شناسایی کردند که ممکن است با این مشکلات سلامتی مرتبط باشد، که می‌تواند به تحقیقات آینده کمک کند.

بر اساس یافته‌های خود، محققان به این نتیجه رسیدند که مصرف منظم مقادیر متوسط قهوه و کافئین ممکن است به محافظت از بزرگسالان سالم در برابر ابتلا به چند بیماری قلبی متابولیک کمک کند.

اگرچه نتایج مطالعه امیدوارکننده است، اما باید بااحتیاط تفسیر شوند.

به‌عنوان پژوهش مشاهده‌ای، نمی‌تواند علیت را ایجاد کند. نتایج همچنین ممکن است به طور کامل جمعیت عمومی را نشان ندهد، زیرا این مطالعه فقط شامل ساکنان بریتانیا و داده‌های رژیم غذایی کمتر از نیمی از شرکت‌کنندگان در Biobank بریتانیا بود که عموماً رژیم‌های غذایی سالم‌تر و سلامت کمی داشتند.

علاوه بر این، این مطالعه تغییرات رژیم غذایی در طول زمان را در نظر نگرفت و فقط مصرف کافئین از قهوه و چای را در نظر گرفت، به‌استثنای سایر منابع غذایی.

 

 

آنچه باید قبل از افزایش مصرف قهوه و کافئین بدانید

اگر به دلایل بیشتری برای لذت‌بردن از قهوه یا چای روزانه خود نیاز دارید، آلیسا سیمپسون، یک متخصص تغذیه ثبت شده در فینیکس، AZ، چند مزیت را برجسته می‌کند.

سیمپسون به Healthline گفت: «مصرف متوسط کافئین مزایای متعددی فراتر از سلامت قلبی متابولیک دارد، از جمله اثرات آنتی‌اکسیدانی و ضدالتهابی که ممکن است در برابر بیماری‌های کبدی، سرطان‌های خاص و بیماری‌های نورودژنراتیو منبع مطمئن محافظت کند.» سیمپسون در مطالعه جدید شرکت نداشت.

سازمان غذا و دارو (FDA) بیان می‌کند که 400 میلی گرم کافئین – حدود چهار تا پنج فنجان قهوه 8 اونس – یک حد مجاز روزانه ایمن برای اکثر بزرگسالان سالم است.

سیمپسون توصیه کرد که در این حد توصیه شده باقی بمانید. او هشدار داد: کافئین بیش از حد می‌تواند منجر به مشکلاتی مانند مشکلات خواب، سردردهای میگرنی و افزایش فشار چشم شود و ممکن است برای گروه‌های حساس مانند افراد باردار، کودکان و نوجوانان مشکل‌ساز باشد.

 

هر کسی که قصد افزایش مصرف کافئین خود را دارد، حتی به سطوح متوسط روزانه، باید در مورد سایر عوارض جانبی بالقوه کافئین، مانند:

  • عصبانی می‌شود
  • ضربان قلب سریع
  • افزایش موقت فشارخون

 

برای حفظ یک عادت سالم کافئین، سیمپسون پیشنهاد کرد قهوه سیاه یا چای سبز را انتخاب کنید، از شکر اضافه شده یا خامه‌های پرچرب اجتناب کنید و در صورت امکان گزینه‌های ارگانیک را برای کاهش قرارگرفتن در معرض آفت‌کش‌ها انتخاب کنید.

او گفت همچنین توصیه می‌شود برای جلوگیری از اختلالات خواب از کافئین در اوایل روز لذت ببرید.

برای کسانی که نوشیدنی‌های شیرین‌تر را ترجیح می‌دهند، از شیرین‌کننده‌های طبیعی مانند 100 درصد استویا یا عصاره میوه راهب یا قندهای طبیعی با حداقل تصفیه‌شده مانند عسل خالص درجه A یا شکر نارگیل در مقادیر کم استفاده کنند.

درحالی‌که کافئین فواید زیادی دارد، سیما شاه، MPH، یک متخصص رژیم غذایی ثبت شده یکپارچه و کاربردی در لانگ بیچ، کالیفرنیا، به Healthline گفت که لازم نیست برای کاهش خطر بیماری قلبی متابولیک خود به کافئین تکیه کنید. شاه در مطالعه جدید شرکت نداشت.

شاه گفت، در عوض، می‌توانید روی بسیاری از «غذاها و رفتارهای قدرتمند» دیگر تمرکز کنید که می‌توانند سلامت متابولیک قلبی را بدون عوارض بالقوه مصرف کافئین تقویت کنند، مانند:

  • انجام تمرینات بدنی و حرکت منظم
  • خوردن یک رژیم غذایی ضدالتهابی پر از میوه‌ها و سبزیجات رنگارنگ
  • داشتن خواب باکیفیت خوب
  • مدیریت استرس
  • داشتن روابط معنادار برای کاهش تنهایی

 

 

نکات مهم

یک مطالعه مشاهده‌ای جدید نشان می‌دهد که مصرف متوسط قهوه یا کافئین ممکن است با کاهش خطر ابتلا به چندین بیماری قلبی متابولیک از جمله سکته مغزی، بیماری عروق کرونر قلب و دیابت مرتبط باشد.

اثرات مفید کافئین می‌تواند به دلیل توانایی آن در کاهش التهاب باشد.

بااین‌حال، مصرف بیش از حد کافئین می‌تواند اثرات منفی داشته باشد. مصرف کافئین تنها گزینه برای کاهش خطر بیماری قلبی متابولیک نیست.

اگر ترجیح می‌دهید از کافئین لذت ببرید، این کار را در حد اعتدال انجام دهید. مشورت با پزشک یا یک متخصص تغذیه ثبت شده را در نظر بگیرید، به‌خصوص اگر مشکلات قلبی یا سایر شرایط سلامتی دارید که ممکن است تحت‌تأثیر مصرف کافئین باشد.

 

 

منبع: