آیا با نوار قلب میتوان حمله قلبی قبلی را تشخیص داد؟
نوار قلب اختلالات در جریان انرژی الکتریکی در سراسر قلب را تشخیص میدهد. ممکن است حملات قلبی قبلی را تشخیص دهد، اما زمانی بهترین است که در ترکیب با سایر آزمایشات استفاده شود.
الکتروکاردیوگرام (ECG یا EKG) آزمایشی است که فعالیت الکتریکی قلب شما را اندازهگیری میکند. الگوهای غیرعادی فعالیت نشان میدهد که ممکن است بخشی از قلب شما در اثر حمله قلبی یا برخی بیماریهای قلبی دیگر آسیبدیده باشد.
تخمین زده میشود که در ایالات متحده، هر 40 ثانیه یک نفر دچار حمله قلبی میشود. حملات قلبی معمولاً علائمی مانند درد قفسه سینه، مشکلات تنفسی و سرگیجه را ایجاد میکنند. همچنین ممکن است یک حملهٔ قلبی خاموش داشته باشید و هیچ علامتی نداشته باشید.
در این مقاله، بررسی میکنیم که نوار قلب برای تشخیص حمله قلبی قبلی چقدر دقیق است، آیا میتواند حملات قلبی آینده را پیشبینی کند، و سایر آزمایشها برای ارزیابی سلامت قلب چیست.
EKG یا نوار قلب چیست؟
نوار قلب روشی ایمن، سریع و غیرتهاجمی برای بررسی فعالیت الکتریکی قلب شما است.
ضربان قلب شما توسط یک سیستم الکتریکی کنترل میشود که زمان انقباض حفرههای فوقانی قلب (دهلیزها) و سپس ضربان حفرههای پایینی قلب (بطن) را کنترل میکند. به طور معمول، این در یک الگوی هماهنگ و با سرعت قابلپیشبینی اتفاق میافتد.
تغییرات در نحوهٔ ضربان قلب میتواند نشانهای از مشکلات قلبی مانند حمله قلبی یا آریتمی باشد.
به گفتهٔ انجمن قلب آمریکا، نوار قلب دو اطلاعات مهم در مورد سلامت قلب شما ارائه میدهد:
- زمان حرکت موج الکتریکی از دهلیزهای قلب به بطنها را اندازهگیری میکند که نشان میدهد فعالیت الکتریکی خیلی سریع یا کند است یا هرجومرج دارد.
- همچنین میزان فعالیت الکتریکی در حال حرکت در قلب شما را اندازهگیری میکند که میتواند به پزشک کمک کند تا تشخیص دهد که آیا قلب شما بیش از حد سخت کار میکند یا خیر.
نوار قلب شامل قراردادن الکترودهای کوچک روی قفسهٔ سینه و اندامها است. این الکترودها برچسبهای جداشدنی هستند که توسط سیم به دستگاه نوار قلب متصل میشوند که سیگنالهای الکتریکی را از قلب شما ضبط میکند و آنها را روی مانیتور نمایش میدهد.
پرینتها الگوی الکتریکی قلب شما را نشان میدهند. این کار به این دلیل انجام میشود که یک رکورد از نحوهٔ عملکرد قلب شما در آن لحظه وجود داشته باشد. این مهم است؛ زیرا برخی تغییرات در فعالیت الکتریکی قلب شما موقتی است. به همین دلیل است که داشتن شواهدی از تغییرات الگوهای الکتریکی معمول قلب مفید است.
چگونه نوار قلب حمله قلبی را تشخیص میدهد؟
نوار قلب یکی از چندین آزمایشی است که میتواند به تشخیص حمله قلبی کمک کند. این معمولاً یکی از اولین غربالگریهایی است که زمانی که فردی با علائم حمله قلبی به بیمارستان میرود انجام میشود.
ازآنجاکه بافت آسیبدیدهٔ قلب تمایل دارد جریان منظم انرژی الکتریکی در سراسر قلب را مختل کند، نوار قلب میتواند فوراً تشخیص دهد که آیا مشکلی وجود دارد.
علاوه بر نشاندادن احتمال آسیب عضلهٔ قلب، قرائت غیرطبیعی نوار قلب ممکن است نتیجهٔ کاهش جریان خون از طریق عروق کرونر باشد. این اغلب محرک بیشتر حملات قلبی است.
نوار قلب همچنین ممکن است ریتم غیرطبیعی قلب را که آریتمی نامیده میشود، تشخیص دهد.
علاوه بر نوار قلب، در صورت مشکوک شدن به حمله قلبی، آزمایش خون نیز انجام میشود. بافت آسیبدیدهٔ قلب معمولاً پروتئینهای خاصی به نام تروپونینها را آزاد میکند. سطوح بالای غیرمعمول تروپونین T و تروپونین I اغلب نشانهٔ حمله قلبی است.
آیا نوار قلب میتواند حمله قلبی قبلی را تشخیص دهد؟
نوار قلب به طور بالقوه میتواند تشخیص دهد که سالها قبل بدون اینکه بدانید دچار حمله قلبی شدهاید. الگوهای الکتریکی غیرطبیعی در طول آزمایش نشان میدهد که ممکن است بخشی از قلب شما به دلیل کمبود اکسیژن آسیب دیده باشد.
همهٔ حملات قلبی علائم قابلتوجهی ایجاد نمیکنند. اگر یک حمله قلبی خاموش داشتهاید، ممکن است تا زمانی که آزمایش تصویربرداری مانند نوار قلب، امآرآی، سیتیاسکن یا سونوگرافی انجام ندهید، از وقوع آن خبر نداشته باشید.
نوار قلب ابزاری است که پزشکان برای یافتن شواهدی از حملات قلبی قبلی استفاده میکنند، اما زمانی که با سایر تکنیکهای تشخیصی مانند آزمایش خون و تصویربرداری ترکیب میشود، بهتر است از آن استفاده شود. نسبتاً معمول است که نتایج نوار قلب مثبت کاذب باشد.
مطالعهای دقت نوار قلب را برای تشخیص حمله قلبی قبلی در مقایسه با امآرآی قلب اندازهگیری کرد. محققان دریافتند که نوار قلب دارای موارد زیر است:
- حساسیت ضعیف نوار قلب تنها در 48.4 درصد موارد در مقایسه با امآرآی، حمله قلبی قبلی را بهدرستی شناسایی کرد.
- دقت مندی خوب نوار قلب بهدرستی تشخیص داد که هیچ حمله قلبی قبلی در 83.5 درصد موارد در مقایسه با امآرآی رخ نداده است.
- دقت پیشبینی مثبت افرادی که نتایج نوار قلب دریافت کردند که نشان میداد حمله قلبی داشتهاند، 72 درصد احتمال دارد که واقعاً دچار حمله قلبی شده باشند.
- دقت پیشبینی منفی افراد دارای نتایج نوار قلب که نشان میدهد حمله قلبی نداشتهاند، 64.2 درصد احتمال دارد که واقعاً حمله قلبی نداشته باشند.
حساسیت ضعیف و دقت پیشبینی منفی متوسط یافتههای نوار قلب نشان میدهد که نوار قلب بهتنهایی ممکن است بهترین راه برای تشخیص حمله قلبی قبلی نباشد.
آیا نوار قلب میتواند حمله قلبی آینده را پیشبینی کند؟
نوار قلب به طور بالقوه میتواند خطر حمله قلبی در آینده را با کشف ناهنجاریها در فعالیت الکتریکی قلب شما پیشبینی کند.
مطالعهای در سال 2019 نشان داد که نمرات خطر بیماری قلبی عروقی مبتنی بر نوار قلب به خوبی – یا گاهی اوقات بهتر از – امتیاز خطر بر اساس سابقهٔ بیمار است.
در مطالعهٔ دیگری در سال 2019، محققان دریافتند که افراد مبتلا به بیماری آترواسکلروتیک یا چندین عامل خطر برای حمله قلبی اغلب خوانش نوار قلب غیرطبیعی داشتند.
استفاده از نتایج نوار قلب بهتنهایی پیشبینیکنندهای مؤثر برای حمله قلبی در آینده در افراد در معرض خطر پایین نیست. با وجود داشتن نوار قلب طبیعی، ممکن است دچار حمله قلبی شوید.
محدودیت نوار قلب این است که نمیتواند انسداد بدون علامت در شریانهای شما را نشان دهد که ممکن است شما را در معرض خطر حمله قلبی در آینده قرار دهد. نوار قلب به بهترین وجه بهعنوان پیشبینیکنندهٔ حمله قلبی در آینده در ترکیب با سایر آزمایشات استفاده میشود.
محققان شواهدی پیدا کردهاند که نتایج ترکیبی از پنج آزمایش مختلف ممکن است توانایی پیشبینی خطر ابتلا به بیماری قلبی را در مقایسه با ارزیابی فشارخون، کلسترول، دیابت و سابقه مصرف سیگار بهبود بخشد.
این پنج آزمون عبارتاند از:
- نوار قلب استاندارد 12 لید برای ارائه اطلاعات در مورد ضخیم شدن عضله قلب
- اسکن کلسیم کرونر برای شناسایی تجمع پلاک در شریانهای قلب
- آزمایش خون پروتئین واکنشی C برای اندازهگیری التهاب
- آزمایش خون NT-proBNP برای اندازهگیری استرس روی قلب
- آزمایش خون تروپونین T برای اندازهگیری آسیب به قلب
خلاصه
نوار قلب میتواند با غربالگری برای ناهنجاری در فعالیت الکتریکی قلب به شناسایی حمله قلبی قبلی کمک کند. نتایج نوار قلب اغلب در ترکیب با آزمایش خون و تکنیکهای تصویربرداری برای کاهش احتمال مثبت کاذب استفاده میشود.
هنوز مشخص نیست که نوار قلب چقدر در شناسایی خطر حمله قلبی آینده مؤثر است. تحقیقات نشان میدهد که بهتر است از آن همراه با آزمایش خون و اسکن کرونر کلسیم برای این منظور استفاده شود.
اگر فکر میکنید ممکن است حمله قلبی داشته باشید، مهم است که فوراً به دنبال مراقبتهای پزشکی باشید. هرچه زودتر درمان مناسب را دریافت کنید، چشمانداز بهتری خواهید داشت.
منبع: